כונס נכסים על פי ההלכה

כונס נכסים על פי ההלכה

כונס נכסים הוא סוגייה מעניינת בהלכה היהודית, אך לפני שנדון בה נבהיר - מה זה כונס נכסים? כונס נכסים הוא עורך דין או רואה חשבון הממונה על ידי רשם ההוצאה לפועל או בית משפט כדי למכור נכס מוחרם בשל חוב שבעליו אינו עומד בתשלומיו.

 

בהלכה היהודית נשאלת השאלה אם מותר לקנות דירה מכונס נכסים, למשל כזו המפורסמת באתר של מאגר דירות מכונס נכסים. באופן עקרוני, אם הדירה מוצע למכירה מכונס נכסים בגלל חוב כגון משכנתא, קניית הדירה מותרת על פי ההלכה משום שלרוב עם קניית הדירה חתם בעל החוב על שטר מפורש לפיו אם לא יעמוד כראוי בתשלומי המשכנתא – הדירה תימכר באמצעות כונס נכסים.

 

כונס נכסים על פי ההלכה

 

אבל מה קורה כאשר הדירה עוקלה בשל חוב אחר, ולא בשל משכנתא או הלוואה שעבור קבלתן נחתם השטר? במקרה כזה, דין התורה קובע כי יש להותיר לבעל החוב להישאר לגור בדירה.

אלא שגם במקרה כזה ההלכה ממשיכה וקובעת שבמידה ורוצים לרכוש דירה מכונס נכסים, אפשר לגשת לבעל הדירה ולפייס אותו באמצעות סכום כסף נוסף. שהרי כך או כך הדירה היתה נמכרת על פי דיני הערכאות ולכן ״יש יאוש בקרקע״, ובעל הדירה ישמח שהקונה הוא האדם שפייס אותו.

 

למרות שלא כל קנייה מהוצאה לפועל מאושרת על ידי ההלכה, דווקא במקרה של דירה מכונס נכסים היא קובעת שהדבר משחק לטובת בעל הנכס, שהרי מכירה פומבית מרובת-משתתפים מעלה את סכום הכסף שיקבל עבור הדירה.

זאת ועוד, היבט הלכתי נוסף נוגע לאזור בו ממוקמת הדירה מכונס נכסים: אם עבור דירה המוצעת למכירה באזור חרדי לא יוגשו הצעות של חרדים, סופו שהנכס יימכר לקונה חילוני.

 

 

ואולם, ישנם מחמירים אשר יתירו קנייה של דירה מכונס נכסים רק אם כונס הנכסים מונה על ידי בית דין רבני. עוד נפוצה הדעה לפיה מותר לקנות דירה מכונס נכסים ישירות, אך לא מההוצאה לפועל עצמה, משום שגביית ההוצאה לפועל כוללת ריבית, הוצאות משפט והצמדה, אותם מכנה ההלכה ״גזל״, ואין לסייע ״לגנב ולגזלן״.

 

 

כמו כן, ישנם פוסקי הלכה המטילים ספק באופן הפעולה של ההוצאה לפועל, שלדבריהם מביא לכך שהחפצים אינם נמכרים במחיר נאות, ובעלי החוב אינם מקבלים את כספם. ואולם כאמור, אם בית הדין הרבני ממנה את כונס הנכסים – אין במקרה זה גזל, ויש להתיר את הרכישה.

 

גלול למעלה